ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ -ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ
-ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 
ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Πλάνα από τη θάλασσα δείχνουν τα σπίτια στην προκυμαία της ΣΜΥΡΝΗΣ παραδομένα στις φλόγες, ενώ πυκνός καπνός τυλίγει ολόκληρη την πόλη. Άνδρες και γυναίκες με ποικίλες ενδυμασίες βαδίζουν στην προκυμαία κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους. 
Στο λιμάνι διακρίνεται μεγάλο πλοίο με ξένη σημαία, ενώ οι πρόσφυγες προσπαθούν να προσεγγίσουν με βάρκες τα πλοία που θα τους μεταφέρουν μακριά από τον τόπο της καταστροφής. Σύντομη σκηνή από το κατάστρωμα ενός πλοίου που είναι γεμάτο γυναικόπαιδα. Μέσα στη νύχτα η ΣΜΥΡΝΗ εξακολουθεί να φλέγεται. 

Γενική άποψη των ερειπωμένων συνοικιών της πόλης με τους σκελετούς των σπιτιών. Ακολουθεί γενική άποψη της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ μετά την εκκένωσή της από τον ελληνικό πληθυσμό. Οι δρόμοι έχουν ερημώσει, αλλά μια ηλικιωμένη γυναίκα στέκεται μόνη στην πόρτα του σπιτιού της αρνούμενη να το εγκαταλείψει. Σ’ ένα δρόμο διακρίνεται άνδρας με όπλο, ο οποίος περιπολεί. Αγρότες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους με καμήλες, κάρα και βοϊδάμαξες. Τα καραβάνια προχωρούν με δυσκολία στους αγροτικούς δρόμους.
Σε μια στιγμή ανάπαυλας μια ομάδα προσφύγων γευματίζει στο ύπαιθρο καθισμένη κυκλικά στο έδαφος γύρω από ένα ταψί. Ο φακός καταγράφει τα βασανισμένα πρόσωπα των ανθρώπων. Φορτηγό τρένο μεταφέρει καρβέλια ψωμί. Άλλα τρένα, γεμάτα πρόσφυγες στις σκεπές των βαγονιών, περνούν από περιοχή όπου έχει στηθεί μεγάλος καταυλισμός με κωνικές σκηνές. Τα πλοία με τους πρόσφυγες φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. 

Οι νεοαφιχθέντες ξεφορτώνουν αποσκευές στην πλημμυρισμένη από κόσμο προκυμαία. Σε εργοστάσιο του Πειραιά στεγάζονται προσωρινά πρόσφυγες, άνδρες και γυναικόπαιδα. Ένας γιατρός και μια νοσοκόμα επισκέπτονται τον καταυλισμό για να εμβολιάσουν τα παιδιά. Ομάδα παιδιών ποζάρουν στο φακό κι ένα από αυτά κλαίει. Εικόνες από την καθημερινή ζωή στον πρόχειρο καταυλισμό. 

Γυναίκες ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών και το νοικοκυριό, ενώ σ’ ένα τοίχο διακρίνονται οι θρησκευτικές εικόνες που έφεραν μαζί τους. Σε αποβάθρα του ΠΕΙΡΑΙΑ πρόσφυγες μαζεύουν την τζίβα που έχουν ξεφορτώσει τα καράβια, για να φτιάξουν στρώματα. Γυναικόπαιδα με δοχεία στα χέρια περιμένουν μέσα στο κρύο να αρχίσει η διανομή του συσσιτίου. 

Εικόνες από προσφυγικό καταυλισμό στην ΑΘΗΝΑ. Πρόσφυγες στριμώχνονται για το συσσίτιο έξω από παράθυρο με κάγκελα. Σε δρόμο με χαμηλές μονοκατοικίες μεγάλη ουρά προσφύγων περιμένει για το συσσίτιο, το οποίο διανέμει ένας άνδρας από ανοιχτό παράθυρο.

Σε ετοιμότητα τίθεται ο εκλογικός μηχανισμός


Σε ετοιμότητα τίθεται
 ο εκλογικός μηχανισμός


Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με αντικείμενο την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, για την υποστήριξη της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας συγκροτούν τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν οι Τάσος Γιαννίτσης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η Ομάδα θα αποτελείται από στελέχη των δύο συναρμόδιων υπουργείων και θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, σύμφωνα με την απόφαση, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψήςδιευκρίνισε πως «στο τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο έργο της κυβέρνησης και από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές».

Στο θώκο του υπουργείου Υποδομών παραμένει ο Μάκης Βορίδης, καθώς ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του


Παραμένει στην κυβέρνηση 
ο Μάκης Βορίδης


Στο θώκο του υπουργείου Υποδομών παραμένει ο Μάκης Βορίδης, καθώς ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Χωρίς να καταστήσει σαφές το αν τα παραιτηθέντα μέλη της κυβέρνησης θα αντικατασταθούν, ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργου Γεωργίου, Γιάννη Κουτσούκου, Άδωνι Γεωργιάδη και Αστέριου Ροντούλη.

Ωστόσο, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Βορίδη, από τον οποίο, όπως είπε, «ζήτησα να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ξενογιαννακοπούλου και Κουτσούκος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις που κατείχαν λόγω της αντίθεσής τους στις προβλέψεις του νέου οικονομικού προγράμματος, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονταν από το ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργίου, Γεωργιάδης, Ροντούλης) παραιτήθηκαν μετά την απόσυρση της στήριξης του κόμματος προς την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Διαβατήριο, εν τούτοις, για την παραμονή του κ. Βορίδη στην κυβέρνηση ήταν η κίνησή του να «αποσκιρτήσει» έναντι της γραμμής του κόμματός του και να υπερψηφίσει το νέο μνημόνιο την Κυριακή στη Βουλή. Υπέρ του νέου προγράμματος ψήφισε, σημειώνεται, και ο κ. Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα οι δύο τους να διαγραφούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ.

Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι το πόστο του υπουργείου Μεταφορών κρίνεται ως εξαιρετικά ευαίσθητο στην παρούσα συγκυρία, καθώς από αυτό περνούν σημαντικές εκκρεμότητες έναντι της δανειακής σύμβασης, όπως είναι η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ITAR TASS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ITAR TASS















Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε δίνει συνεντεύξεις. Πέρα από τις δηλώσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις ομιλίες, τον κανόνα αυτό μέχρι σήμερα δεν είχε παραβιάσει ο Κάρολος Παπούλιας, όπως είχαν πράξει και όσοι πριν απ' αυτόν κατείχαν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Οι ειδικές περιστάσεις και η μεγάλη οικονομική κρίση που απειλεί την Ελλάδα οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθεωρήσει την στάση του.

Σήμερα το πρωί, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο κ. Παπούλιας έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή "Formula Vlasti" που αποτελεί συμπαραγωγή του ρωσικού πρακτορείου Itar Tass με την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Η συγκεκριμένη εκπομπή που στα ελληνικά μεταφράζεται ως "τρόπος εξουσίας" μεταδίδει συνεντεύξεις αρχηγών κρατών και ηγετών απ' όλο τον κόσμο και απευθύνεται σε περισσότερους από 230 εκατομμύρια Ρώσους τηλεθεατές.

Από το γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας μίλησε στο Ρώσο δημοσιογράφο Μιχαήλ Γκούσμαν για την οικονομική κρίση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. 

Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τις ελληνορωσικές σχέσεις και το πώς βλέπει να εξελίσσονται. Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία. 

Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκπομπή "Formula Vlasti" θα μεταδοθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

ΑΙΜΟΣ                           : ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

ΑΙΜΟΣ : ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ To επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ αναφέρεται στο έργο του αρχιτέκτονα ...

ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ


ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

To επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ αναφέρεται στο έργο του αρχιτέκτονα Ε. ΤΣΙΛΛΕΡ στην ΑΘΗΝΑ.




Ξεκινά με βιογραφικά στοιχεία του, όπου δίνονται πληροφορίες για την καταγωγή του, τις σπουδές του, αλλά και την οικογένειά του. Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το ημερολόγιό του, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τις πρώτες ημέρες παραμονής του στην ΑΘΗΝΑ και τις εντυπώσεις που αποκόμισε. 

Παράλληλα, βλέπουμε και πλάνα κεντρικών δρόμων με κίνηση. Στη συνέχεια, γίνεται λεπτομερής περιγραφή του κτηρίου της Ακαδημίας των Αθηνών, το οποίο κατασκεύασε ο ΤΣΙΛΛΕΡ. Ακολουθούν και άλλα κτίσματα, των οποίων είχε την επίβλεψη και την ευθύνη κατασκευής. Προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου καταθέτουν τις απόψεις τους για τα έργα του και την αρχιτεκτονική τους αλλά και για τη συνολική τους αξία για την πόλη των Αθηνών. 

Ο ΤΣΙΛΛΕΡ, αν και δεν καταγόταν από την ΕΛΛΑΔΑ, κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στην ελληνική πραγματικότητα, να αναπτύξει φιλικές σχέσεις και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός. Είχε οραματιστεί πολλά και σημαντικά έργα για την ΑΘΗΝΑ, τα οποία θα συνέβαλλαν στην ανάπτυξή της. 

Τελικά, όμως, λίγα από αυτά υλοποιήθηκαν, γεγονός που τον απογοήτευσε έντονα και τον οδήγησε σε απομόνωση.


Σήμερα στην ιστοσελίδα του CNN διεξάγεται δημοσκόπηση με το ερώτημα εάν η Ευρώπη έχει συμπεριφερθεί πολύ σκληρά στην Ελλάδα, με επιλογές ΝΑΙ ή ΟΧΙ και έχουν μπει «κάποιοι» για να υπερισχύσει το «ΟΧΙ», ώστε να μην υπάρξει κάποια μορφή αλληλεγγύης, να δρομολογηθούν νέα αισχρά και ανήθικα μέτρα και να δαιμονοποιηθούμε σαν Λαός. Εδώ ψηφίζουμε «ΝΑΙ». Η δημοσκόπηση βρίσκεται κάτω δεξιά και έχει τίτλο «Quick vote» πολύ έυκολα θα την βρείτε….. http://edition.cnn.com/?refresh=

Η ΕΛ.ΑΣ ήξερε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο

Ενδιαφέρθηκε μόνο για τη φύλαξη του Κοινοβουλίου!


Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος 

Η ΕΛ.ΑΣ ήξερε ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για εκτεταμένα επεισόδια την Κυριακή το βράδυ, όμως δεν έκανε οτιδήποτε για να το αποτρέψει! Υπήρχαν πληροφορίες για σχέδιο εμπρησμών, μέχρι και για χρήση όπλων από κουκουλοφόρους, αλλά η Αστυνομία δεν έλαβε κανένα αποτρεπτικό μέτρο.

Ουσιαστικά άφησε περίπου 1.000 αντεξουσιαστές, χωρισμένους σε πέντε βασικές ομάδες κρούσης, να πυρπολήσουν και να προκαλέσουν ζημιές σε περίπου 150 κτίρια στην Αθήνα, 40 από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε τράπεζες, καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Κοραή, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Αθηνάς και αλλού. Οι καταστροφές επεκτάθηκαν μέχρι τον Κεραμικό, τις παρυφές του Αγίου Παντελεήμονα, το Μετς , την Πλάκα, τα Εξάρχεια και τους Αμπελόκηπους, σε μια ακτίνα τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Επιπλέον έγινε πλιάτσικο σε δεκάδες καταστήματα της Αθήνας.

Η εικόνα της Αθήνας παρέπεμπε το βράδυ της Κυριακής σε μέρες της 6ης Δεκέμβρη 2008. Η ΕΛ.ΑΣ εστίασε το ενδιαφέρον της στην προστασία του Κοινοβουλίου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων αφήνοντας τις ομάδες των κουκουλοφόρων σχεδόν ανενόχλητες να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, κυρίως από την επαρχία, είχαν μείνει αδρανείς μέσα στο Ζάππειο για να παρεμποδιστεί κυκλωτική κίνηση διαδηλωτών με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου και το Κοινοβούλιο. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το όχημα ρίψης νερού, που έχει αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο προ διετίας έναντι περίπου 500.000 ευρώ, βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου!

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μέσω των ασυρμάτων ζητούσε αργά το βράδυ της Κυριακής μαζικές προσαγωγές υπόπτων από την περιοχή της οδού Αθήνας, όταν οι καταστροφές πια είχαν ολοκληρωθεί.
Η μοναδική κίνηση των αστυνομικών ήταν να απωθήσουν τη βασική ομάδα αντεξουσιαστών από την πλατεία Συντάγματος, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πώς θα αντιδρούσε και πώς θα απέτρεπε επεισόδια και βανδαλισμούς στις γύρω περιοχές.

Ακόμη και όταν τα επεισόδια έφταναν στην οδό Αθηνάς, στην Ομόνοια, στα Εξάρχεια, οι περισσότερες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν στατικές πέριξ της πλατείας Συντάγματος και όχι στην προσπάθεια καταδίωξης των κουκουλοφόρων. Ετσι λοιπόν, η κατάσταση βρέθηκε γρήγορα εκτός ελέγχου αφού οι κουκουλοφόροι άφηναν πίσω τις πολυδιασπασμένες ομάδες των ΜΑΤ και είχαν τα χρονικά περιθώρια να πυρπολούν και να καταστρέφουν δεκάδες κτίρια.

Στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ επικρατούσε χάος, αφού από παντού έφταναν πληροφορίες για νέες εφόδους και καταστροφές των αντεξουσιαστών χωρίς καμιά αποτρεπτική ικανότητα.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει δυσφορία σε ανώτατα στελέχη στη λεωφόρο Κατεχάκη, αφού φανερώνει ότι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για αποτροπή των επεισοδίων απέτυχε παταγωδώς.

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ


Σε αντικατάσταση του Μάκη Βορίδη, σε περίπτωση που γίνεται αποδεκτή η παραίτησή του από τη θέση του υπουργού, προσανατολίζεται τώρα το Μαξίμου, εγκαταλείποντας τα σχέδια για ευρύ και σαρωτικό ανασχηματισμό.

Σε λίγη ώρα ο κ. Βορίδης και ο κ. Παπαδήμος θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού, με τον Παπαδήμο να ανακοινώνει στο βουλευτή, ανεξάρτητο πλέον, την απόφασή του περί αντικατάστασής του ή όχι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω των εκλογών, που όλα δείχνουν ότι έχουν κλειδώσει για τον Απρίλιο, όχι μόνο δεν θα αντικατασταθεί ο κ. Βορίδης, αλλά δεν θα υπάρξει και καμία άλλη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

14 Φεβρουαρίου 869:Πέθανε ο Κύριλλος, μοναχός, που μαζί με το Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



Στις 14 Φεβρουαρίου 869:Πέθανε ο Κύριλλος, μοναχός, που μαζί με το Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ


Από τον 4ο έως τον 7ο αι. οι Σλάβοι έκαναν επιθέσεις 

κατά του Βυζαντίου

Οι δύο ιεραπόστολοι εργάστηκαν με ζήλο για 3 χρόνια, κήρυξαν το χριστιανισμό, οργάνωσαν την Εκκλησία, επινόησαν το σλαβικό αλφάβητο(κυριλλικό) με βάση το ελληνικό και μετέφρασαν στη γλώσσα των Σλάβων τα ιερά κείμενα.
Το έργο τους ήταν σπουδαίο, αφού εκχριστιάνισαν τους Σλάβους και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους σλαβικούς λαούς και το Βυζάντιο.
Από τις αρχές του 8ου αι. οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν και πολλοί Σλάβοι ενσωματώθηκαν με τους Βυζαντινούς και εκχριστιανίστηκαν.
Συχνά μάλιστα οι Βυζαντινοί τους παρείχαν γη για καλλιέργεια και τους χρησιμοποιούσαν στο στρατό ή στα δημόσια έργα.
Οι Σλάβοι της Βόρειας Βαλκανικής όμως δεν ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους και ίδρυσαν δικά τους κράτη. Το διοικητικό σύστημά τους παρόλα ταύτα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Βυζάντιο.
Το 862 ο Σλάβος ηγεμόνας της Μοραβίας Ρατισλάβος ζήτησε από το Βυζάντιο να στείλει ιεραποστόλους, για να εκχριστιανίσουν το λαό του. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' ο Μέθυσος(842-867)


δέχτηκε και έτσι ο Πατριάρχης Φώτιος (από αριστοκρατική οικογένεια και πολύ ισχυρή προσωπικότητα)


ανέθεσε την αποστολή σε δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, που ήξεραν και τη σλαβική γλώσσα.

Σήμερα όλοι οι Σλαβικοί λαοί τιμούν ιδιαίτερα τον Κύριλλο και Μεθόδιο και σε πολλές σλαβικές πόλεις είναι έντονη η παρουσία τους είτε σε αγάλματα είτε σε τοιχογραφίες είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δείχνοντας έτσι ότι τους θεωρούν εθνικούς προστάτες. Τον ίδιο σεβασμό δείχνει όλος ο σλαβικός λαός καθώς και οι επιστήμονες όπου και έχουν γράψει την ιστορία των δύο ιεραποστόλων. Η Ορθόδοξη εκκλησία δε, τους τιμά ως αγίους και εορτάζει τη μνήμη τους στις 11 Μαΐου.

Μνημείο των δύο ιεραποστόλων 

στην πλατεία Slavyanskaya στη Μόσχα


Από τοιχογραφία(fresco) της "San Clemente"

στη Ρώμη


Άγαλμα του Αγίου Μεθόδιου στο 

Όλομουτς της Τσεχίας



Οι δύο ιεραπόστολοι σε πίνακα από σπουδαίο Βούλγαρο ζωγράφο



Σε υαλογράφημα σε ναό 

στο Μάριμπορ της Σλοβακίας



Μνημείο των δύο αδελφών στη Σλοβακία


Μνημείο στο Κίεβο της Ουκρανίας