ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΙΜΟΣ                           : Τσικνοπέμπτη 2012: χορεύοντας με τη κρίση

ΑΙΜΟΣ : Τσικνοπέμπτη 2012: χορεύοντας με τη κρίση: Τσικνοπέμπτη 2012: χορεύοντας με τη κρίση Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης! Η Πέμπτη της δεύτερης εβ...

Τσικνοπέμπτη 2012: χορεύοντας με τη κρίση

Τσικνοπέμπτη 2012: 
χορεύοντας με τη κρίση











Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης! 


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. 

Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Θα είμαι περισσότερο ευτυχής αν δω να με ακολουθούν ελεύθερα, εκείνοι που πιστεύουν όπως εγώ, στην ανάγκη εξυγιάνσεως της πολιτικής ζωής της Χώρας.

Μόνο ο Σαμαράς μπορεί να εγγυηθεί 

την μετάβαση στη νέα εποχή!

Από factorx στις 



Είπε πολλά ο Σαμαράς στην ομιλίατου στην ΚΟ του κόμματος , αλλά σε πολλούς δεν αρέσουν. Δεν αρέσουν γιατί δεν υποσχέθηκε εύκολους παραδείσους. Ούτε απελευθερωτικούς αγώνες, όπου θα έρεε άφθονο το αίμα των απελπισμένων και μερικών κοτζαμπάσηδων, όπως έγραψε κάπου εδώ ο “Ιαπετός”.

Πόσοι όμως κατάλαβαν τι είπε ακριβώς. Πόσοι ανέλυσαν την ομιλία του πριν καταφύγουν σε εύκολα συμπεράσματα; Κατά την γνώμη μου όλα όσα είπε συμπυκνώνονται στα εξής:

1. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο. Τώρα η χώρα έχει καταστραφεί εξαιτίας της άφρωνος πολιτικής της Τρόικας και του ΠΑΣΟΚ

2. Για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική, πρώτα πρέπει να μην χρεοκοπήσει και να μην καταστραφεί η Ελλάδα.

2. Αμέσως μετά εκλογές για αλλαγή του τελειωμένου πολιτικού σκηνικού (ήδη εξαγγέλθηκαν … ανεπισήμως)

3. Στη συνέχεια, με μια καινούργια ηγεσία, με νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό, θα επιχειρήσουμε να διαπραγματευτούμε αλλαγή των όρων του Μνημονίου

Το ξαναγράψαμε: Στόχος του Σαμαρά δεν είναι μία «πύρρειος εκλογική νίκη». Στόχος του Σαμαρά είναι να κρατήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες όρθιους παρά τις αντιξοότητες και την κατάλληλη στιγμή να κάνει την επίθεση που θα δώσει μία πραγματική νίκη στην Ελλάδα.

Και τώρα τι;

Το Μνημόνιο ψηφίστηκε, καλώς ή κακώς, οι βουλευτές διαγράφηκαν, ο κόσμος δεν συζητά από το πρωί τίποτε άλλο παρά τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας (μια χαρά αποπροσανατολισμός) και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται ετοιμοθάνατο.

Όμως, ακόμη και την επόμενη ημέρα όλοι συζητούν κατά πόσο είναι η βιώσιμη η Ελλάδα, ακόμη και μετά το νέο δάνειο που θα αρχίσει να εκταμιεύεται. Πόσο δηλαδή θα αντέξει η χώρα και τελικά πόσοι μήνες ζωή πήρε παράταση; Όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόγραμμα, ακόμη κι αν ήταν σωστό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλη ύφεση. Ο δεύτερος είναι γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας δε μπορεί να υποστηρίξει αυτά τα μέτρα, ούτε φυσικά μπορεί να πείσει τον κόσμο να τα αποδεχθεί. Σε αυτά προστίθεται και η παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή που θα διογκωθεί τους επόμενους μήνες.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, είναι σίγουρο ότι το Μνημόνιο θα αποτύχει και ή θα χρεοκοπήσει η χώρα ή θα αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε να είναι το δεύτερο και να πάμε σε μια γενναία μεταρρύθμιση σαν αυτή που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς. Μια μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στο άλλο Μνημόνιο, σε μια αναπτυξιακή έκρηξη της Ελλάδας, σε μια σειρά από μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, που θα απορροφηθεί το ΕΣΠΑ, που θα ξαναζωντανέψουν οι επιχειρήσεις. Διότι μόνο έτσι δε θα χρεοκοπήσει και η χώρα, αφού έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες είναι ήδη χρεοκοπημένοι.

Τέλος εποχής

Το έχουμε ξαναπεί, πολλές φορές: Όποιος δεν παίρνει θέση θα ψηθεί στο πιο μεγάλο καζάνι της κόλασης.

Από την πρώτη στιγμή της διαδικτυακής παρουσίας του το Antinews έγραφε, γράφει και θα γράφει για την επιτακτική ανάγκη διάλυση τους διεφθαρμένου μεταπολιτευτικού μορφώματος που οδήγησε την χώρα στο γκρεμό και για την αναγέννηση της πολιτικής ζωής της χώρας. Αυτό δηλαδή που αποκαλείται “Νέα Μεταπολίτευση”.

Αυτή την μετάβαση μπορεί να την κάνει μόνο ο Σαμαράς και γι αυτό τον στηρίζουμε. Για δύο λόγους κυρίως: Δεν συμμετείχε στην τριαντακονταετή λεηλάτηση της χώρας και κατέχει και τα “πατριωτικά εχέγγυα” και την γνώση για να εγγυηθεί την μετάβαση.

Δεν στηρίξαμε τον Σαμαρά για να γίνει εξουσία ένα κόμμα που μας προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί αλλεργία. Ποτέ δεν στηρίξαμε αυτό το κατάλοιπο του παλαιοκομματισμού και οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πόσο προσεκτικά αποφύγαμε να στηρίξουμε βουλευτές πρόσωπα και καταστάσεις.

Αρκετοί μας κατηγορούν ότι εγκαταλείψαμε τις ιδέες της λαϊκής δεξιάς για να στηρίξουμε τον Σαμαρά, ότι γίναμε ξαφνικά … “μνημονιακοί” κλπ κλπ. Η κρητική καλοδεχούμενη. Εμείς όμως θα στηρίζουμε μέχρι τέλους την άποψή μας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Μιάς Ελλάδας που δεν θα έχει ένα πράσινο κράτος να την ευνουχίζει. Ένα κράτος που δεν θα εκβιάζει τον λαό με διορισμούς για να πάρει την ψήφο του. Που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις ορέξεις της διαπλοκής για να λειτουργήσει. Που θα σπάσει όλες τις συντεχνίες που με την στάση τους έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το ΄χάλι.

Και είτε το θέλουμε είτε όχι, η μεταπολίτευση πέθανε χθές το βράδυ στη βουλή….

Ωστόσο, η μετάβαση στη νέα εποχή δεν μπορεί να γίνει …. “αναίμακτα”. Σκεφτείτε μόνο αυτό που γράψαμε προηγουμένως: Να είχε κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, να είχε αυτούς τους Βουλευτές στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, και να έφερνε στη Βουλή ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που θα τους δημιουργούσε…συνειδησιακά προβλήματα; Η κυβέρνησή του θα είχε καταρρεύσει πριν το πάρει είδηση!

Και για να κλείνω: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόλμησε να ιδρύσει την ΕΡΕ σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα αφήνοντας πίσω του τον παραπαίοντα και φθαρμένο Συναγερμό και έχοντας να αντιπαλέψει δύο εξαίρετους και ικανότατους πολιτικούς, τον Π. Κανελλόπουλο και τον Στ. Στεφανόπουλο. Επικράτησε όμως γιατί αφουγκράστηκε την αγωνία του κόσμου και αποκρυπτογράφησε ορθά τα κοινωνικά μηνύματα. Ο ίδιος είχε πει: «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να με ακολουθήση. Θα είμαι ευτυχής να προχωρήσω, έστω και μόνος. Αλλά τότε, αυτό είναι αυτονόητο, θα είμαι περισσότερο ευτυχής αν δω να με ακολουθούν ελεύθερα, εκείνοι που πιστεύουν όπως εγώ, στην ανάγκη εξυγιάνσεως της πολιτικής ζωής της Χώρας. Έχω καθήκον, έτσι το αισθάνομαι, προσφέρω αυτή την ευκαιρία στον λαό».

Πάνος Ζ.

O ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ!

O ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ!


Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας με τους φωτεινούς σηματοδότες, που παραμένουν εκτός λειτουργίας, μετά τα επεισόδια και τις καταστροφές της Κυριακής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, στη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν 34 φωτεινοί σηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων βρίσκονται στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Απο κει και πέρα οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι. Ο Δήμος Αθηναιών δηλώνει πως

«Εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία. Δεν έχουμε ανάλογο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές. Πρέπει να αντικατασταθούν ολόκληρα τα συστήματα»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ανέφερε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει από τη στιγμή που δεν έχουν μεταφερθεί οι πιστώσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Την λύση ωστόσο φαίνεται να την έχει έτοιμη ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, αλλά αυτή κολλάει στο ...Χρυσοχοίδη!

Ο υπουργός Υποδομών εξηγεί σε επιστολή του προς τον κ. Σγουρό ότι έχει έτοιμα τα Πρωτόκολλα Παράδοσης - Παραλαβής, αλλά περιμένει από το υπουργείο Ανάπτυξης να του μεταφέρει τους πόρους, για να τους μεταβιβάσει στην Περιφέρεια, αφου συγκεκριμένα αναφέρει πως «αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού των έργων για να μεταφερθούν τα σχετικά κονδύλια»

Το βέβαιο είναι πως χωρίς σημοτοδότες, μπορεί να δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα , ακόμα και σοβαρό αυτύχημα, για αυτό καλό θα είναι να βιαστεί λίγο ο Χρυσοχοίδης

ΧΙΛΙΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

ΧΙΛΙΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!









Αυξημένος κατά 4,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού. 

Ελαφρά μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων, ενώ η ανεργία φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Κατά το μήνα Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στα 761.769 Από αυτά 329.274 είναι άνδρες (ποσοστό 43,22%) και 432.495 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,78%). 

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,16% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,11% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,73%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,41%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,52% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,95% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,75%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 269.235 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -4.632 άτομα, ποσοστό -1,69% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 57,80% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,79% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 10,25% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 3,36% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 0,46% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,33% είναι λοιποί επιδοτούμενοι. 

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 43.856, μειωμένες κατά -1,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (44.596) και μειωμένες κατά -11,63% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (49.626). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 28.565 (αυξημένες κατά -1,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,29% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.503 (μειωμένες κατά -11,21% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -15,77% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 20.326 (αυξημένες κατά 12,15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -10,10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011). 

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 50.068, το 42,95% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -4,23% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (52.279) και μειωμένο κατά -10,61% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (56.011).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -26.538 θέσεις εργασίας, έναντι -25.807 τον Δεκέμβριο και -28.995 τον Ιανουάριο του 2011.

Ό,τι και να κάνουν ο Σαμαράς θα κυβερνήσει την Ελλάδα



Ό,τι και να κάνουν 

ο Σαμαράς θα κυβερνήσει την Ελλάδα


Μήνυμα Σαμαρά προς δανειστές: «Εκλογές μετά το PSI» Απάντηση σε όσους εντός και εκτός χώρας μιλούν για μετάθεση των εκλογών

Μήνυμα Σαμαρά προς δανειστές: «Εκλογές μετά το PSI»
Απάντηση σε όσους εντός και εκτός χώρας μιλούν για μετάθεση των εκλογών
Μήνυμα Σαμαρά προς δανειστές: «Εκλογές μετά το PSI»



Γνωρίζοντας ότι τυχόν παράταση των εκλογών μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράς, επιχείρησε να σταματήσει τη συζήτηση, θέλοντας να αποτρέψει τυχόν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή, να εκτονωθεί η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, ΜΕ ομιλία του, αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση της γραμματείας μικρομεσαίων του κόμματος, τόνισε πως χρειάζεται άμεση προσφυγή στις κάλπες για να υπάρξει ομαλότητα.

«Μετά το PSI θα έχουμε άμεσα εκλογές σε κλίμα ομαλότητας για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να υπάρξει ομαλότητα και μετά τις εκλογές και να αποκατασταθεί η ελπίδα» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Τα λέω αυτά σε όλους τα λέω και στους δανειστές» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα σε όσους εκτός και εντός Ελλάδας, διαμορφώνουν κλίμα παράτασης των εκλογών.

Με τη νέα παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε αποστείλει την έγγραφη δέσμευσή του για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου πριν και μετά τις εκλογές προς τους πιστωτές, επιχειρεί να πείσει την κομματική βάση ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του για να στηθούν κάλπες σύντομα.


Ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή
Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε ότι προτεραιότητές του είναι η ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή και να γίνουν άμεσα εκλογές, ώστε να αναδειχθεί κυβέρνηση ισχυρή με νωπή εντολή και δημοκρατική νομιμοποίηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είμαστε νικητές σύντομα στις εκλογές που έρχονται».

Ενώπιον κομματικού –ουσιαστικά- ακροατηρίου, επανάλαβε τα επιχειρήματά του για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, όπως έπραξε προχθές στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, σημείωσε πως από την αρχή είχε διαφωνήσει με τη συνταγή του μνημονίου αλλά στο σημείο που είχε φθάσει η χώρα δεν μπορούσε να αφήσει την χώρα να καταρρεύσει.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στο πρώτο μνημόνιο δεν υπήρχε ανάπτυξη και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι το 2011 έκλεισε με ύφεση 6,8%. Κατά τον ίδιο, εν αντιθέσει με το 2010 το χρέος δεν ήταν βιώσιμο χωρίς το κούρεμα των 85 δις ευρώ που προκύψει με το PSI.
«Μπορούμε να μετριάσουμε την ύφεση και να αρχίσουμε την ανάκαμψη. Η στάση μας είναι σωτηρία με υπευθυνότητα» τόνισε και ιδιαίτερα για τον ίδιο είναι πως με το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

«Πρέπει να κόψουμε το χρέος και να στρέψουμε τη χώρα από το γκρεμό» είπε και έδειξε πως θα κινηθεί και κατά την προεκλογική περίοδο, επιτιθέμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ που όπως διευκρίνισε «δεν διαπραγματεύονταν αλλά υπέγραφαν ότι τους έδιναν».

Επιμένοντας στη νέα στρατηγική που έχει χαράξει, θέλοντας να δείξει ότι στην ατζέντα του πλέον είναι πολύ ψηλά το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επανέλαβε: «Θα έλθει η στιγμή που θα τους κατεβάσω τις κουκούλες, είναι απαράδεκτο μία πόλη να παραδίδεται αφύλακτη σε βανδάλους και εγκληματίες. Η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Και επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση μικρομεσαίων παραγόντων της αγοράς, έθεσε το θέμα να αποζημιωθούν άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους «βανδάλους», όπως είπε, στα πρόσφατα επεισόδια. «Δεν πρέπει να κλείσουν άλλα μαγαζιά και να οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γιατί είπα ναι στη συμφωνία»

Ο κ. Σαμαράς, επέμεινε ότι δεν άλλαξε γραμμή, αλλά έχει την ίδια θέση και σήμερα, απλά σημείωσε πως δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει.

«Είπα ναι στη συμφωνία γιατί παρέχει κάτι που δεν παρείχε η προηγούμενη. Άμεσο κόψιμο του χρέους. Άμεση περιστολή του χρέους. Δηλαδή, σωτηρία για τη ρευστότητα, που τόσο έχουν ανάγκη οι αγορές και αποτροπή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Τους λέγαμε από εδώ που ξεκινάτε, όταν ξεκίνησε το μνημόνιο, το προβλέπετε, θα πέφτει, θα κατρακυλάει συνέχεια η χώρα» τόνισε και συνέχισε: «Μας λέγανε δεν είναι έτσι, οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά, της Νέας Δημοκρατίας, είστε λάθος. Κάθε μήνα δικαιωνόμαστε. Έπεσε, έπεσε, έπεσε. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έπρεπε κανείς να κλωτσήσει τη χώρα μας στο γκρεμό. Έπρεπε να μπορέσει να κόψει αυτό χρέος, όπως γίνεται με το PSI, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αναγκαία στροφή και από εκεί και πέρα και με αυτά τα μέτρα, αλλά κυρίως και με το δικαίωμα της ανάκαμψης, να γυρίσουμε και να απομακρυνθούμε οριστικά από τον γκρεμό. Αυτή είναι η θέση μας».

Η εκλογική στρατηγική
Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαία, όσο ποτέ, καθώς ο ίδιος θέλει να κερδίσει χρόνο και στην ηγετική ομάδα, μιλάνε για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε για παράταση του χρόνου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Για τη Ν.Δ. κρίνεται αναγκαία η άμεση προσφυγή στις κάλπες, διότι ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει νωπή, λαϊκή εντολή για να μπορέσει να πετύχει τις τροποποιήσεις, όπως γράφει και στην επιστολή του, για να αλλάξει σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής και να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη.

Στην ηγετική ομάδα θεωρούν, ότι μια γρήγορη εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσει τη Ν.Δ. και δεν θα καταφέρει ο ΛΑΟΣ να ανακάμψει, ενώ θα έχουν αντικειμενικές δυσκολίες και ορισμένοι εκ των διαγραφέντων να εμφανιστούν με νέο αντιμνημονιακό κόμμα