ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βενιζέλος παραιτείται από υπουργός

Ο Βενιζέλος παραιτείται από υπουργός
 

Μετρά αντίστροφα τις μέρες για να εγκαταλείψει το Υπουργείο Οικονομικών ο Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμορφώσει το δικό του χρονοδιάγραμμα για να φύγει από την υπουργική καρέκλα η οποία (γνωρίζει ότι) τον φθείρει και εξαντλεί το πολιτικό του απόθεμα.

Το σχέδιο του Βενιζέλου είναι δύο παράλληλες διαδικασίες με ον χρόνο να πιέζει, αλλά και να επικαλύπτεται. Πρώτον, ως υπουργός θέλει να τελειώσει το PSI, το οποίο θα το πλασάρει ως την μεγάλη επιτυχία που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Δεύτερον, έχει μεθοδεύσει αποτελεσματικά την εκλογή του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ως υποψήφιου πρωθυπουργού του κόμματος (το τελευταίο τον ενδιαφέρει περισσότερο. Τόσο πολύ που θα έδινε την προεδρία στον Λοβέρδο, αν συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις).

Τι περιμένει ο Βενιζέλος; Την συμφωνία για το PSI και την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει κοντύτερα την εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, αλλά ίσως έρθει νωρίτερα κατά μία εβδομάδα. Το δε PSI παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας – πάντως οι του Βενιζέλου εκτιμούν ότι μπορεί να τελειώσει μέσα στις προσεχείς 10 μέρες. Άρα, αρχές Μαρτίου ο Βενιζέλος μας τελειώνει από υπουργός.

BILD: "ΠΕΤΑΞΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!"

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΗΣ BILD: 
"ΠΕΤΑΞΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!"
«Πετάξτε επιτέλους τους Ελληνες από το ευρώ!» Με αυτόν τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα «Bild» επιτίθεται ξανά στην Ελλάδα, αναφερόμενη για ακόμη μια φορά στα πρωτοσέλιδα της «δημοκρατίας», αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν είναι πολλά αυτά που η πάσχουσα ελληνική οικονομία εξάγει στο εξωτερικό. Ωστόσο, κάποιες εξαγωγές από την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν: γελοιοποίηση, προσβολές, επιζήμιος εκφοβισμός!» γράφει στην αρχή η εφημερίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν περάσει αμέτρητες νύχτες για να διαφυλάξουν την Ελλάδα από την κατάρρευση.

Στη συνέχεια, η «Bild» εκφράζει την οργή της για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ότι δεν δέχεται ο κ. Σόιμπλε να προσβάλει την Ελλάδα, γράφοντας ότι αυτό είναι το «ευχαριστώ» που διατυπώθηκε διά στόματος του Ελληνα προέδρου.

Για τον λόγο αυτό η «Bild» δημοσιεύει: «Πετάξτε επιτέλους τους Ελληνες από το ευρώ!» Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρεται στα πρωτοσέλιδα της «δημοκρατίας», στα οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται με στολή των ναζί και η Ανγκελα Μέρκελ να φοράει περιβραχιόνιο με τη σβάστικα.

Εξίσου ενοχλητική θεωρεί η εφημερίδα και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρομοίασε τον ρόλο του Β. Σόιμπλε με εκείνον των γερμανικών πάντσερ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και εκείνη της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε τις απαιτήσεις που έχει ο κ. Σόιμπλε από την Ελλάδα «τρομερές για τον ελληνικό λαό».

Η «Bild» δημοσιεύει και δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που πλέον «δεν βλέπουν κανένα μέλλον στο ευρώ για τους πεισματάρηδες Ελληνες».

«Πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε την τραγωδία. Η Ελλάδα δεν έχει καμία προοπτική στην ευρωζώνη» δηλώνει ο Κλάους Πέτερ Βίλις του CDU, ενώ ο γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU) αναφέρει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν αντεπεξέλθει στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». Επίσης, προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την εξυγίανση της χώρας.

«Να ψηφίσουν μέσω ipad..!» είπε ο… Αϊνστάιν της πολιτικής.

Θεός ο Γιώργος: πρότεινε να ψηφίσουν για νέο αρχηγό, μέσω ipad ! ! !


Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την Ελλάδα, που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και που παραλίγο να γκρεμίσει την Ευρώπη …ζωγράφισε και στην τελευταία... συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Κάποια στιγμή κι ενώ έλεγε τις γνωστές εξυπνάδες του για το «σωτήριο» Μνημόνιο και το «καλό» ΔΝΤ έριξε την κορυφαία ιδέα για το πώς μπορούν να επισπευστούν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

«Να ψηφίσουν μέσω ipad..!» είπε ο… Αϊνστάιν της πολιτικής.

Οι παριστάμενοι άρχισαν να τσιμπιούνται αν άκουσαν καλά, ενώ μερικοί δεν άντεξαν κα....
ι γελώντας του είπαν πως αυτό είναι κομματάκι δύσκολο να συμβεί γιατί οι πολίτες στην πλειοψηφία τους το ipad το έχουν δει μόνο στις διαφημίσεις.

Ούτε αυτό όμως πτόησε τον ΓΑΠ. «Ωραία, τότε να ψηφίσουν μέσω κινητών τηλεφώνων» είπε με την φυσικότητα που τον διακρίνει, όταν λέει του κόσμου τις ανοησίες.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είδαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη με τον… ευφυή Παπανδρέου κι έκλεισαν κάπου εκεί τη συζήτηση.

Η αλήθεια είναι ότι θα μας… λείψει πολύ ο Γιώργος τώρα που θα φύγει κι από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μην πούμε ότι…ζηλεύουμε αυτούς στην σοσιαλιστική διεθνή που θα έχουν τη…χαρά να τον απολαμβάνουν….ώρες ατελείωτες.

Κι αυτόν και τις πολιτικές του βλακείες!

Σχέδιο Μάρσαλ και σήμερα!!!!!!!!!!!,Η Ελλαδα ειναι επισημως πλεον η πρωτη χωρα της ευρωζωνης η οποια εχει χρεωκοπησει αλλα το χειροτερο ειναι οτι αποδεχθηκε με την υπογραφη της πολιικης της ηγεσιας , την υπογραφη της αυτοβουλου καταλυσης της εθνικης της κυριαρχιας γεγονος που απαιτει την αμμεση διαλυση του πασοκ για την προστασια της.

Τι ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ 
και τι εξυπηρετούσε....

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Αμερική χάρις την περίφημη συνθήκη Bretton-Woods που καθόριζε την ισοτιμία όλων των νομισμάτων βάσει του δολλαρίου είχε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση της Ευρώπης που θα αποτελούσε μια "ασπίδα" έναντι του εξ Ανατολών κομμουνιστικού κινδύνου).

Συνθήκη Bretton-Woods 


(-Στη διάσκεψη αυτή, που έλαβε χώρα από την 1η έως τις 22 Ιουλίου του 1944 στο ομώνυμο θέρετρο της πολιτείας New Hampshire των ΗΠΑ, παραβρέθηκαν 730 συμμετέχοντες από 45 συμμαχικές χώρες. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και η υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που έγινε γνωστό ως το σύστημα του Bretton Woods. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, κάθε χώρα που συμμετείχε αναλάμβανε την υποχρέωση να ασκήσει τέτοια νομισματική πολιτική που να διατηρεί την συναλλαγματική της ισοτιμία σταθερή σε μια καθορισμένη τιμή, συν/πλην 1%, σε σχέση με το χρυσό. Σκοπός της δημιουργίας αυτού του συστήματος ήταν η ύπαρξη ενός ομαλού και προβλέψιμου διεθνούς κλίματος συναλλαγών ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, που θα διέπονταν από συγκεκριμένους κανόνες, με περιορισμό των ελέγχων, και την επίτευξη της μετατρεψιμότητας των νομισμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν στο σύστημα του Bretton Woods, μέσω των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών....-)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας διεθνής οργανισμός, αρμόδιος για τη διαχείριση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και την παροχή δανείων προς τα μέλη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών.

Εμπνευστές της δημιουργίας του ήταν ο διεθνούς φήμης άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, υπέρμαχος της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, και ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χάρι Γουάιτ. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 εγκρίθηκε το καταστατικό του και την 1η Μαρτίου του 1947 άρχισε η λειτουργία του. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, σήμερα αριθμούν 184 μέλη.

Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. ετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«...το κύριο χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Σοβιετική Ένωση θα πρέπει να είναι μία υπομονετική αλλά σταθερή και άγρυπνη ανάσχεση (containment) των επεκτατικών τάσεων της ....»-George Kennan, Αμερικανός διπλωμάτης

Με τα λόγια αυτά δόθηκε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα επόμενα χρόνια. Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, αγορεύοντας στο Κογκρέσο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα επιθυμούσαν και θα «αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις».

Οι θέσεις, αυτές, της αμερικανικής εξουσίας εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη δια μέσου του Σχεδίου Μάρσαλ. Επρόκειτο για οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε σε χώρες της Ευρώπης.

 













Αποσκοπούσε αφενός στην τόνωση των οικονομιών τους, (που με σημαντικά δάνεια χρηματοδότησαν έτσι τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο αγορές τους) και αφετέρου, εξυπηρετούσε άμεσα την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επιθυμούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περιέλθουν οι χώρες αυτές, εξαιτίας ανέχειας, στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. 

Η χορηγία της βοήθειας αυτής δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες αλλά, με όρους που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον. Αυτοί περιλάμβαναν την καταστολή των κομουνιστικών απειλών και την έμμεση περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαιούχων κρατών, μιας και με όπλο το μπλοκάρισμα των πιστώσεων η αμερικανική ηγεσία μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που αρνούνταν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της. 

Τον Ιούλιο του 1947 ιδρύθηκε η «Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία» (OEEC), που αποσκοπούσε στη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ, ενώ το 1949 ακολούθησε η ίδρυση από τους Σοβιετικούς του «Συμβουλίου Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας (COMECON).



Πρώτοι παραλήπτες της βοήθειας που παρείχε το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν οι χώρες που κατά τη γνώμη της Αμερικανικής ηγεσίας κινδύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού δηλαδή, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ήδη την ίδια περίοδο, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, στην Ελλάδα, κομμουνιστές αντάρτες είχαν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση ενάντια στην φιλομοναρχική κυβέρνηση η οποία υποστηριζόταν από τους Βρετανούς που διατηρούσαν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα. 

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1947, όμως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διέκοπτε κάθε βοήθεια στην Ελλάδα, αδυνατώντας να επωμιστεί το βάρος. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, θεωρώντας ότι αν η Ελλάδα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών, τότε όλη η Μέση Ανατολή και ένα μέρος της Βόρειας Αφρικής θα υπαγόταν στον έλεγχο της Μόσχας. Oι Αμερικανοί αντικατέστησαν τους Βρετανούς και η παρέμβαση τους αυτή κατέληξε στην επικράτηση της μοναρχικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 1949.

Με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο έχουμε την απαρχή ενός αμερικανικού παρεμβατισμού που με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο «πρόσφερε» την πλήρη συμπαράσταση, οικονομική και στρατιωτική σε οποιαδήποτε χώρα κινδύνευε να συμπεριληφθεί στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Ο παρεμβατισμός αυτός καθόρισε, την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και τον ακρογωνιαίο λίθο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization ή NATO) που ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1949.


Ο όρος "Σχέδιο Μάρσαλ" εδραιώθηκε ως μεταφορική έννοια, οποιουδήποτε μεγάλης κλίμακας κρατικού προγράμματος, που έχει ως στόχο να λύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους Αμερικανούς φιλελεύθερους όταν ζητούν ομοσπονδιακή οικονομική κάλυψη για να διορθωθεί κάποια "αποτυχία" στον ιδιωτικό τομέα.

Δαπάνες

Η οικονομική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ διαιρέθηκε ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, βασισμένη στο "κατά κεφαλήν" εισόδημα. Περισσότερη ενίσχυση δόθηκε στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι η αποκατάστασή τους ήταν στοιχειώδης για την γενική αναβίωση της Ευρώπης. Ακόμη, περισσότερη "κατά κεφαλήν" βοήθεια δόθηκε στους Συμμάχους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ λιγότερη δόθηκε σε αυτούς που αποτελούσαν τις Δυνάμεις του Άξονα, ή σε αυτούς που απλώς παρέμειναν ουδέτεροι. 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ενίσχυση του σχεδίου Μάρσαλ ανά χώρα και έτος (σε εκατομμύρια δολλάρια) από Το Σχέδιο Μάρσαλ Πενήντα Χρόνια Μετά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ομοφωνία όσον αφορά τα ακριβή ποσά, καθώς διάφοροι στοχαστές διαφωνούν στο ποια ακριβώς στοιχεία της Αμερικανικής βοήθειας εκείνη την περίοδο, ήταν μέρος του σχεδίου Μάρσαλ.

Χώρες

Αυστρία 488.000.000$
Βέλγιο και Λουξεμβούργο 777.000.000$
Γαλλία 2.296.000.000$
Δυτική Γερμανία 1.448.000.000$
Δανία 385.000.000$Ελβετία 250.000.000$
Ελλάδα 366.000.000$
Ηνωμένο Βασίλειο 3.297.000.000$
Ιρλανδία 133.000.000$Ισλανδία 43.000.000%
Ιταλία και Trieste 1.204.000.000$ 
Νορβηγία 372.000.000$
Ολλανδία 1.128.000.000$ 
Πορτογαλία 70.000.000$
Σουηδία 347.000.000$
Τουρκία 137.000.000$

Κριτική

Οι πρώτοι ιστορικοί του σχεδίου Μάρσαλ το είδαν ως μια ολοκληρωτική επιτυχία της γενναιοδωρίας των Αμερικανών. Η κριτική όμως του σχεδίου Μάρσαλ, έγινε δημοφιλής σε ιστορικούς της ρεβιζιονιστικής σχολής, όπως ο Walter LaFeber, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60 και του 70. 

Υποστήριζαν πώς το σχέδιο ήταν δείγμα του Αμερικανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού και πώς αποτελούσε απόπειρα απόκτησης του ελέγχου της Δυτικής Ευρώπης, όπως ακριβώς οι Σοβιετικοί ήλεγχαν την Ανατολική. Όντας κάθε άλλο από γενναιόδωρο, οι κριτικοί του σχεδίου Μάρσαλ, υποστήριξαν πώς ήταν αποτέλεσμα των γεωπολιτικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών.




Ο οικονομολόγος Tyler Cowen, παρατήρησε πώς τα κράτη που έλαβαν την μεγαλύτερη "κατά κεφαλήν" ενίσχυση (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελλάδα) είδαν τη μικρότερη ανάπτυξη ανάμεσα στα έτη 1947 και 1955, ενώ τα κράτη που έλαβαν τη μικρότερη ενίσχυση (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία) αναπτύχθηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Πρέπει όμως να τονισθεί πως τα τελευταία ήταν και τα πιο κατεστραμμένα, άρα είχαν και τις μεγαλύτερες προοπτικές αποκατάστασης.

To 1942 η Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης ανέδειξε ένα επιστημονικό επιτελείο για το ομόλογο τμήμα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Οι ιδρυτές ήταν διευθυντές των βιομηχανιών ατσαλιού και ηλεκτρισμού όπως και των αυτοκινητοβιομηχανιών της Αμερικής, οι οποίοι όφειλαν το κέρδος τους στην παραγωγή πολεμικού υλικού. Αντιμετωπίζοντας μια περίοδο ειρήνης, φοβήθηκαν πως θα ήταν υποχρεωμένοι να ανταγωνιστούν εταιρίες σε επίπεδο μιας ελεύθερης αγοράς. 

Τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών, συνέπεσαν με τα πολιτικά συμφέροντα του προέδρου Τρούμαν (τα οποία, ακόμα λαμβάνουν κριτικές ως τα υπαίτια ενός "μεγάλου κράτους") και έτσι δημιουργήθηκε μια συμμαχία μεταξύ κράτους και εταιριών.

Σήμερα


-Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040.

ΣΕ βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη, για την Ελλάδα, σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. 

Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία. 

Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. 



Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές για δανεισμό.


Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα κατεβαίνει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην άβυσσο της μεθοδευμένης επίσημης πτώχευσης. 
Το «πακέτο στήριξης» που αποφασίστηκε όχι μόνο δεν μετατρέπει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο, αλλά επιδεινώνει τους συνολικούς όρους διαχείρισής του. 
Βασικός στόχος είναι η εξαγορά του απαραίτητου χρόνου για να απεγκλωβιστούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά και να αποτραπεί ένα άμεσο «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή μια κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος λόγω έλλειψης ρευστότητας.


Η Ελλαδα  ειναι επισημως πλεον η πρωτη χωρα της ευρωζωνης η οποια εχει χρεωκοπησει αλλα το χειροτερο ειναι οτι αποδεχθηκε με την υπογραφη της πολιικης της ηγεσιας , την υπογραφη της αυτοβουλου καταλυσης της εθνικης της κυριαρχιας γεγονος που απαιτει την αμμεση διαλυση του πασοκ για την προστασια της. 

19 Φεβρουαρίου 1959: Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου)



Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου 









Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, που υπογράφηκαν το 1959 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, ήταν οι Συνθήκες με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος. Η συμφωνία της Ζυρίχης υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1959 από τους τότε πρωθυπουργούς της Ελλάδας Καραμανλή και της Τουρκίας Μεντερές. Η συνθήκη επικυρώθηκε μια βδομάδα αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1959 στο Λονδίνο, όπου και υπογράφηκε η Συμφωνία του Λονδίνου από τους πρωθυπουργούς και υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας Μακάριο και τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας Φαζίλ Κιουτσούκ. Η συνθήκη κατοχύρωνε την ανεξαρτησία της Κύπρου, καθόριζε το Σύνταγμα του νέου κράτους και τα δικαιώματα κάθε εθνοτικής κοινότητας όσον αφορά το κράτος και τη διακυβέρνηση. Η πολιτειακή οργάνωση του νεοσύστατου κράτους ήταν πολύπλοκη και απαιτούσε ομοφωνία και των δύο κοινοτήτων σε μια σειρά από θέματα. Ο Πρόεδρος θα ήταν Ελληνοκύπριος και ο Αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος.

Στις συμφωνίες περιλαμβανόταν "Συνθήκη Εγγυήσεων" μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και Κύπρου με την οποία, σε περίπτωση διασάλευσης της συνταγματικής τάξης, μια από τις τρεις πρώτες «εγγυήτριες δυνάμεις» θα μπορούσε να προβεί σε μονομερή δράση, αφού προηγουμένως είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τις άλλες δυο.

Λίγες μέρες μετά την υπογραφή των συνθηκών απολύθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι και δόθηκε αμνηστία στους καταζητούμενους. Τα ένοπλα τμήματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κήρυξαν κατάπαυση πυρός και στις 16 Αυγούστου 1960 η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Η Συμφωνία της Ζυρίχης ουσιαστικά κατέρρευσε το 1963, μετά από αλλαγές που επιχείρησε να κάνει ο Μακάριος στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας (τα «13 Σημεία») και τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν το 1963-64. Παρόλα αυτά, το Σύνταγμα που προέβλεπαν οι Συμφωνίες εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, τροποποιημένο αρχικά λόγω της απόσυρσης των Τουρκοκυπρίων από την πολιτική ζωή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «13 Σημεία» του Μακάριου και στη συνέχεια λόγω της εισβολής. 

Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν και η δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μετά το υποκινηθέν από τη Χούντα των Συνταγματαρχών πραξικόπημα Σαμψών που επιχείρησε να ανατρέψει τον Μακάριο, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων δεν της έδινε το δικαίωμα είτε για στρατιωτική δράση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις, είτε για παραμονή των στρατευμάτων της στο νησί μετά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.



>>Πολλές φορές ο Μακάριος λέει και ξαναλέει ότι έγινε ξένη (ελληνική) εισβολή στην Κύπρο και παραβίαση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. Τα είπε αυτά, διότι βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες ιδρύθηκε το κυπριακό κράτος, υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του: η Ελλάδα, η Αγγλία και η Τουρκία. Εφόσον, λοιπόν, κατά τον Μακάριο η Ελλάδα εισέβαλλε και παραβίασε την ανεξαρτησία και κυριαρχία του κυπριακού κράτους, όφειλαν οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις -Αγγλία και Τουρκία- να επέμβουν για την… αποκαταστήσουν. Οι Άγγλοι δεν επενέβησαν, επενέβησαν όμως οι Τούρκοι, με τα γνωστά αποτελέσματα…>>

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΝΔ»

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΝΔ»







Ο Αντώνης Σαμαράς συγκροτεί μια μεγάλη πατριωτική παράταξη, δήλωσε για τη ΝΔ, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης. «Ο Αντώνης Σαμαράς δικαιώνεται για την στάση του» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Όσον αφορά στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του. «Ναι, το Eurogroup θα πάει πολύ καλά, η Ελλάδα θα πάρει το "ναι" από την Ευρώπη» δήλωσε. 

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου έχει επιτελέσει έργο και έχει πετύχει το στόχο της, ενώ υπογράμμισε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές. 

«Μόλις ολοκληρωθούν όλα από πλευράς κυβερνήσεως, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές, το χρειάζεται ο τόπος» δήλωσε.



ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" 
ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ



Μεγάλη έκπληξη για τους δημοσκόπους αποτελούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναφορικά με την απήχηση που φαίνεται να έχει στο εκλογικό σώμα η «Χρυσή Αυγή». 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
 ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 








Το αίτημά του για κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή, αλλά και αναπτυξιακό προσανατολισμό, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή», παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση.

«Χρειάζονται τώρα συγκεκριμένα πράγματα. Εκλογές, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση, με νωπή και ισχυρή εντολή, αλλά και μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Να τηρήσουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, αλλά να προσθέσουμε και άλλες δύο προτεραιότητες: Την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας, ως αποτέλεσμα «της λανθασμένης οικονομικής συνταγής, της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». 

Μετά την «εξωφρενική εξαγγελία δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού. Βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο άμεσης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» σημειώνει και, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, εκτιμά, θα οδηγούσε σε αληθινή λεηλασία της χώρας, του λαού της και του πλούτου της, που δεν είναι μόνο η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά «οι νέοι άνθρωποι, η Δημοκρατία, η ελευθερία και η ανεξαρτησία, η ταυτότητα της κοινωνίας μας».

Ο κ. Σαμαράς εκφράζει την πεποίθηση ότι με την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, «η χώρα απομακρύνθηκε από τον γκρεμό», επισημαίνει, όμως, ότι «τίποτε δεν κρίθηκε οριστικά» και ότι «έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας».

Σε ερώτηση για την αλλαγή της στάσης της ΝΔ έναντι του μνημονίου, εξηγεί μεταξύ άλλων πως «τα πράγματα σήμερα δεν ίδια με όσα επικρατούσαν στις αρχές του 2010. Τότε το χρέος ήταν βιώσιμο, σήμερα δεν είναι. Τότε οι Ευρωπαίοι -με ευθύνες του κ. Παπανδρέου- πίστευαν ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως ελληνικό. Τώρα κατανοούν ότι δεν είναι, ότι μεταδίδεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο. Τότε δεν αμφισβητείτο η παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Τώρα αμφισβητήθηκε».

Στην αναφορά του εξάλλου για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρίζει ότι αυτοί που έκαναν τους βανδαλισμούς «ήταν προετοιμασμένοι και οργανωμένοι... και έπληξαν ολόκληρη την Ελλάδα», διαμηνύοντας πως «η ΝΔ έχει μαζί τους ανοιχτούς λογαριασμούς».

Όσον αφορά, τέλος, στο Κυπριακό, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει πως «η ΝΔ, η μεγάλη φιλελεύθερη πατριωτική παράταξη της Ελλάδας, στέκεται πάντα δίπλα (στην Κύπρο) στην αναζήτηση μιας δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και λειτουργικής λύσης». 

Μια συμφωνία που δεν θα έχει τα στοιχεία αυτά, «εκτός από άδικη, θα είναι και μη βιώσιμη και, σε τελική ανάλυση, δεν θα είναι ούτε λύση» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και διαμηνύει ότι «αν, λοιπόν, κάποιοι βιάζονται να "καταργήσουν" την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνουν λάθος και θα πρέπει να το καταλάβουν τώρα».