ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΙΜΟΣ BLOG ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΕΤΟΣ 2022, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ



Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».Δεν είναι κακό να μην αισθάνεται κανείς Έλληνας, όπως και να πιστεύει άκριτα, όπου αυτός θέλει, τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι άλλωστε το κάνουν αυτό, κακό είναι να διαστρεβλώνει την αλήθεια με ανύπαρκτες γνώσεις και ψεύδη! ”Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.”

Τα κόμματα αντανακλούν κοινωνικές πραγματικότητες και ιδεολογικές αφετηρίες. Και μονάχα όταν η ίδια η κοινωνία τα απορρίψει, περνούν στην Ιστορία.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι ελληνορωσικές σχέσεις


Η «ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ.



της Σοφία Καραδήμα


Μπορεί η συνταγματική νομιμότητα της επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο να έχει αμφισβητηθεί έντονα τόσο εντός όσο και εκτός της ρωσικής επικράτειας, το γεγονός όμως είναι ότι η νέα προεδρική θητεία του ισχυρού άνδρα της σύγχρονης Ρωσίας είναι αδιαμφισβήτητη και αμάχητη ως πολιτικό γεγονός. 

Επόμενο είναι, ως εκ τούτου, προσελκύει το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο και να προκαλεί προβληματισμούς και συζητήσεις σε κάθε γωνιά της γης για τις αλλαγές που η επιστροφή αυτή πιθανότατα θα φέρει στη ρωσική εξωτερική και οικονομική πολιτική.


Τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, με αφορμή τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων ημερίδα με θέμα «Ρωσία : Μετά τις προεδρικές εκλογές τι;». Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν ο Πρέσβης επί τιμή και πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Κυριάκος Ροδουσάκης, ο τρίτος γραμματέας της Πρεσβείας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Αθήνα Γκεόργκι Γκάβρις,ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας ο κ. Ροδουσάκης , επισήμανε τη σημασία των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα είπε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2011 η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 290 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 32%. Πρόσθεσε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς και ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το κυπριακό πρότυπο.

«Στην Κύπρο, υπάρχει ανάπτυξη των ρώσικων επιχειρήσεων χάρις στην έλλειψη γραφειοκρατίας, την σταθερή εξωτερική πολιτική και την ικανότητα των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων να προσελκύουν ρώσικες επενδύσεις», είπε ο κ. Ροδουσάκης. Και πρόσθεσε ότι για τις ελληνορωσικές σχέσεις τα σημεία-κλειδιά είναι ο τομέας των επενδύσεων, τα σχέδια για την ενέργεια και ο πολιτιστικός τομέας. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρχει σύσφιξη στις σχέσεις των δύο χωρών, το 2014 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στην Ρωσία» και αντιστρόφως.

Η επαναστατική πολυ-πολικότητα

Ο ρώσος διπλωμάτης Γκεόργκι Γκάβρις αρχικά αναφέρθηκε σε άρθρο του προέδρου Πούτιν. Στο άρθρο αυτό ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, στην άμυνα και τις τεχνικές ασφάλειας, καθώς και στην οικοδόμηση Ευρωασιατικής Ένωσης. Επίσης, ο Γκάβρις εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στην στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και στις παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μιας χώρας. Ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ που, όπως υποστήριξε, αναμείχθηκε στα εσωτερικά του Ιράκ, της Λιβύης ακόμα και της ίδιας της Ρωσίας.

Τέλος, ο ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η Ρωσία πιστεύει στη «πολύ-πολικότητα». Εξήγησε ότι με τον όρο «πολύ-πολικότητα» εννοεί τη συνεργασία, τις κοινές δεσμεύσεις ως προς την ασφάλεια και συνολικά τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων γεωπολιτικών και πολιτισμικών περιοχών

Οι πόλοι αυτοί θα πρέπει να είναι η ισχυρή ΕΕ, η οποία θα αλληλοϋποστηρίζεται με την Ρωσία, η Ευρασία, η Κίνα, που «θα πρέπει να αποτελεί πόλο στην περιοχή της Απω Ανατολής», η Βόρεια Αμερική και επίσης η Μέση Ανατολή. Εν κατακλείδι, ο κ. Γκάβρις χαρακτήρισε «επαναστατική ιδέα» το σχέδιο της «πολύ-πολικότητας».

Έλλειμμα δημοκρατίας

Ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης σχολιάζοντας τις ρωσικές εκλογές, ανέφερε ότι υπάρχει η αίσθηση ότι παρόλο που ήταν «ανοικτές» δεν ήταν και απαραίτητα δίκαιες. Συμφώνησε ότι το 63% αποτελεί ισχυρό ποσοστό επανεκλογής, αλλά είναι μειωμένο κατά 8% σε σύγκριση με το ποσοστό που είχε λάβει ο Πούτιν στις εκλογές του 2004. Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας συγκέντρωσε το 17% των ψήφων. «Η εκλογική βάση του ΚΚΡ κινείται στο 20% και αυτή η συσπείρωση οφείλεται στο νέο γραμματέα του Κόμματος που έχει στραμμένο το βλέμμα του προς το κέντρο και απομακρύνεται από τις σταλινικές απόψεις», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Ρωσία χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας και δημοκρατικής παράδοσης. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία βιώνει μία νέα ηλικιακά δημοκρατία που μετράει μετά βίας 21 χρόνια ζωής. «Έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι συγκεντρωτικές λογικές που αναπτύσσονται, έτσι εξηγείται και η ισχύς του Κρεμλίνου και του Πούτιν», είπε ο κ. Καραγιάννης. 
Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του Πούτιν λειτουργεί ως ένα μέσο ελέγχου της συνοχής ενός τεράστιου γεωγραφικά και δημογραφικά κράτους, που ταλανίζεται συν τοις άλλοις από τη διαφθορά.

Διπλωματικό ψύχος

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις των τελευταίων χρόνων και θεώρησε ότι βρίσκονται στο ναδίρ τους. Η προσέγγιση που έγινε από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήταν ένα πρώτο άνοιγμα προς τη ρωσική πλευρά. Η συνεργασία αυτή βασίστηκε σε ενεργειακούς και εξοπλιστικούς άξονες.

Αργότερα, όμως, οι επαφές με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου δεν χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία, είπε ο κ. Καραγιάννης. Κι αυτό «όχι μόνο λόγω της ματαίωσης της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αλλά και λόγω του ότι ο κ. Παπανδρέου μετέβη στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο και στη δεύτερη μετά από τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου για να μιλήσει για... πράσινη ανάπτυξη». Η Μόσχα θεώρησε ότι η Αθήνα την «περιπαίζει», σημείωσε ο καθηγητής, χρησιμοποιώντας έναν κυπριακό όρο, όπως είπε.

Επίσης, η ρωσική πλευρά έχει ενοχληθεί από τη μείωση στις αγορές εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα, που οφείλεται στην οικονομική κρίση, καθώς και από τις δημοσιεύσεις των Wikileaks ότι μερίδα πολιτικών «δεν έβλεπε με καλό μάτι» τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη υποστήριξη της Ρωσίας στο πρόσωπο του ηγούμενου Εφραίμ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ένας τρόπος για να αποκατασταθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις θα ήταν να προσφέρει η Μόσχα πετρέλαιο με πίστωση στην Ελλάδα. Αυτήν τη πρόταση μάλιστα την έκανε και στο ρώσο διπλωμάτη.

Σημασία από όλους τους ομιλητές δόθηκε στη διπλωματική γραμμή έναντι της Ρωσίας που πρέπει να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. 

Κομβικά σημεία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας θεωρούνται οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Επίσης, απαιτείται μια σταθερή εξωτερική πολιτική της Αθήνας, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των πολιτικών κυβερνήσεων. Και βεβαίως προσήλωση στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς.

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ!

ΕΡΧΕΤΑΙ... ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ!

Αύριο, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να γίνει... πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υπογραφών και τι πρέπει να γίνει με τις υποψηφιότητες.

Και αυτό γιατί ο Χρήστος Παπουτσής, δεν έχει μαζέψει ούτε μία... υπογραφή, ζητάει ωστόσο από το Εθνικό Συμβούλιο με την ανάταση χεριών να αποφασίσει να είναι υποψήφιος!

Το καταστατικό λέει για 94 υπογραφές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει έτοιμο κείμενο με περισσότερες από 200 υπογραφές, ωστόσο όλα πλέον είναι στον αέρα!

Η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη καλείται πλέον να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Και αυτό γιατί στο περιβάλλον του τονίζεται πως δεν θα δεχθεί οτιδήποτε άλλο από όσα λέει το καταστατικό!

«Είμαστε λαϊκή παράταξη»"Μα πως μπορώ να αφήστω αυτό το μοναδικό κόσμο..."

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ














Εκ νέου υποψήφιος στην γενέτειρα του Μεσσηνία, θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που έδειχνε ενθουσιασμένος από την σημερινή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι συμπατριώτες του.

Μετά την ολοκληρώθηκε της τελετής θεμελίωσης της μεγάλης γέφυρας του ποταμού Νέδοντα στην περιμετρική της Καλαμάτας από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, παρουσία του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών από όλη την Πελοπόννησο, του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, και πλήθους Καλαματιανών, ο αρχηγός της Ν.Δ., εξιστορούσε στους συνεργάτες του, στιγμές από το πολιτικό παρελθόν, που έχει ζήσει στην εκλογική του περιφέρεια. Κάποια στιγμή, ένας εκ των παρισταμένων ρώτησε τον Σαμαρά:

 "Πρόεδρε θα είσαι πάλι υποψήφιος στην Μεσσηνία;". Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την ερώτηση, ο πρόεδρος της Ν..Δ, είχε δώσει απάντηση. 

"Μα πως μπορώ να αφήστω αυτό το μοναδικό κόσμο..." 


«Είμαστε λαϊκή παράταξη»

Αυτοί είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ…


Αυτοί είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ…


Συχνά ακούμε το ερώτημα: Μα ποιοι τους ψηφίζουν;

Το πλάνο της ΕΡΤ έχει την απάντηση.

Αυτοί είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ… Αφήνουμε τη λεζάντα της φωτογραφίας στον ιστορικό του μέλλοντος…

Αλλά και στους αναγνώστες μας

Αυτοί είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ…


Ηλικιωμένος κινήθηκε εναντίον του υπουργού Οικονομικών - "Πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός από ένα προβληματικό άτομο" αναφέρουν οι κύκλοι Βενιζέλου. 


Ο ίδιος αντέδρασε ψύχραιμα και έφυγε από την αίθουσα των ομιλιών για να πάει στο γραφείο του και να αλλάξει.

Ο συγκεκριμένος κύριος, ο οποίος ονομάζεται Γαλανός Νίκος, είχε μια συζήτηση νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών αλλά δεν του άρεσαν αυτά που άκουσε, όπως φάνηκε στη πορεία.

Μάλιστα δεν είχε διαπίστευση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για την ασφάλεια στην Συνδιάσκεψη. 

"Πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός από ένα προβληματικό άτομο. Είναι προφανείς οι ευθύνες των υπευθύνων διοργάνωσης της συνδιάσκεψης και της αιθούσης. Το θεωρούμε αμελητέο γεγονός" διαρρέουν κυκλοι του Ε. Βενιζέλου.

Αυτό το περιστατικό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη ομιλία του, ενώ θύμισε σε όλους τους συνέδρους το περιστατικό με τον καφέ που είχε πετάξει το 2007 ο Δημήτρης Ρέλλος ξανά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μπουγέλωσαν τον Βενιζέλο στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ!

Μπουγέλωσαν τον Βενιζέλο 
στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ!


Καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περίμενε να μιλήσει ένας ηλικιωμένος με πατερίτσα, του πέταξε νερό προκαλώντας πανικό στην Εθνική Συνδιάσκεψη!

Ο συνταξιούχος τόνισε ότι έχει απελπιστεί από τις διαρκείς περικοπές στη σύνταξή του, του έχει ανέβει το σάκχαρο και για αυτό προέβη στην εν λόγω ενέργεια.

Ο Βενιζέλος κράτησε την ψυχραιμία του, ωστόσο όλοι θυμήθηκαν το αντίστοιχο περιστατικό το 2007!

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Συνδιάσκεψη ακυρώθηκε μέχρι να αλλάξει κοστούμι.

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ





















Καλά για τον Σαμαρά το περιμέναμε ότι θα γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό από τους συμπατριώτες του. Ωστόσο, αναλόγως θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Μεσσήνιοι και στον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος κατά την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά -όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε- στο θέμα της Ανάπτυξης, τονίζοντας αυτός θα είναι μετεκλογικά ο βασικός προσανατολισμός του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να εγκαινιάσει την προεκλογική του εκστρατεία έχοντας στο πλευρό του τον Μάκη Βορίδη, καταδεικνύει την πρόθεσή του να δώσει πρωταγωνιστικλό ρόλο στον ιδιαίτερα δημοφιλή, στις τάξεις των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, υπουργό.

Μάλιστα ο ένας, συνεχάρη δημόσια τον άλλο, για την συμβολή τους στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με τον Μεσσήνιο αρχηγό να υπογραμμ'ίζει την αποτελεσματικότητα του Βορίδη στο υπουργείο και την πρόοδο που σημείωσαν επί ημερών του, έργα όπως η γέφυρα του περιμετρικού της Καλαμάτας. Ενδεικτικό της απόφασης του Σαμαρά να δώσει γήπεδο στον Βορίδη, ήταν το γεγονός ότι ο τελευταίος επισκέφθηκε μόνος του τον δημαρχείο Καλαμάτας για τα περαιτέρω...




Η ΝΔ είναι «λαϊκή παράταξη» που πιστεύει στην ανάπτυξη, είπε από την Καλαμάτα ο Σαμαράς






Η Νέα Δημοκρατία είναι «η λαϊκή παράταξη που πιστεύει πραγματικά στην ανάπτυξη και του τελευταίου Έλληνα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται μαζί με τον υπουργό Υποδομών Μ. Βορίδη, για τα εγκαίνια της μεγάλης γέφυρας του Νέδοντα.
Ο κ. Σαμαράς, από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ουσιαστικά ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αύριο με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, αναμένεται να δώσει και το πολιτικό στίγμα για την εποχή μετά την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το έργο ως «ένεση αισιοδοξίας, τόνωσης στο ηθικό όλων των Ελλήνων» και σημείωσε ότι «λύνει πολλά προβλήματα της πόλης, δίνει υπεραξία στη γη και ταυτόχρονα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι εργαζόμαστε και βάζουμε τις υποδομές όλοι οι Έλληνες μαζί, προκειμένου να υπάρχει τουρισμός, γρήγορη διέλευση και πάνω απ' όλα το δικαίωμα στη μαγική λέξη που όλη σήμερα αγωνιζόμαστε και πρωτίστως η παράταξη της ΝΔ, την ανάπτυξη». Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, ο νους μας πρέπει να είναι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και δοκιμάζονται σήμερα, στους ανέργους και στους συνταξιούχους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «η μαγική λέξη για την οποία αγωνίζεται το κόμμα του είναι η ανάπτυξη που αποτελεί και κεντρικό στόχο την επομένη των εκλογών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει στις εκλογές να απαντήσει ποια κυβέρνηση θα ανατρέψει το υφεσιακό κλίμα. «Η μόνη απάντηση είναι: η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς», είπε. Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την ημέρα γιατί με τη θεμελίωση του έργου εξασφαλίζεται η κατασκευή του περιμετρικού της Καλαμάτας ενός πολύ κρίσιμου έργου και με αυτό ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος του Μοριά, που ουσιαστικά δίνει απάντηση και λύση στις μεταφορικές ανάγκες της Πελοποννήσου. «Έως στιγμής» είπε «έχουν δαπανηθεί 695 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα δύσκολο έργο με πολλά προβλήματα που επιλύθηκαν».
Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι υπάρχει μόνον ένας δρόμος για να φύγει η χώρα από τη δύσκολη συγκυρία και αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία μας και για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε έργα υποδομών που επιτρέπουν στην Ελλάδα να διαμορφώσει ένα άλλο περιβάλλον, να διασυνδεθεί με την Ευρώπη, να ανοίξει αποτελεσματικότερα από όσο το κάνει τις πόρτες της».
Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την «καταλυτική», όπως είπε, παρέμβαση στο θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών έργων και διευκρίνισε πως «μετά την παρέμβαση αυτή, η επικοινωνία με τον κ. Ράιχενμπαχ υπήρξε άμεση και ένας προγραμματισμός, που έφτανε σε βάθος χρόνου Σεπτεμβρίου για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα, επισπεύδεται στο σύνολο
των ευρωενωσιακών θεσμών και νομίζω ότι θα υπάρχει μια πολιτική απάντηση μέχρι τα τέλη Απριλίου».

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 
ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ

Θερμή υποδοχή ετοιμάζονται να επιφυλάξουν οι πολίτες στην Καλαμάτα στον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την πόλη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Σαμαράς θα παραστεί, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μάκη Βορίδη, στην τελετή θεμελίωσης της μεγάλης γέφυρας που θα κατασκευαστεί για τον περιφερειακό οδικό δακτύλιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας στον ποταμό Νέδοντα.

Με την επίσκεψή του αυτή, ο κ. Σαμαράς θα σημάνει ουσιαστικά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και γίνεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του για συμβολικούς λόγους.